בוֹררוּת היא שיטה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים, בה צדדים למחלוקת מסכימים להציג את עמדותיהם בפני בורר שהוא צד שלישי אובייקטיבי, על מנת שיכריע בסכסוך ללא יכולת ערעור.

מוסד הבוררות הוא מוסד עתיק, וידוע עוד מימי החוק הרומי. גם במשפט העברי מוסד הבוררות נטוע עמוק.

כאשר באים לסווג את הבוררות בין שאר השיטות ליישוב סכסוכים, ניתן לומר שלעומת הגישור שכל כולו וולונטרי, ומותנה ברצונם של הצדדים, ישנם מקרים רבים בהם נאכפת הבוררות על צד שאינו חפץ בכך, מכוח חוזה שחתם עליו בעבר, או מכוח חברותו באגודה או גוף אחר (ולכך ראה החלק העוסק בהסכם הבוררות). עם זאת, לעומת התדיינות בבית המשפט, ניתן לומר כי לצדדים שליטה רבה יותר בבחירת האדם המכריע בסכסוך (הם יכולים לבחור בעצמם את הבורר, מה שאינו אפשרי בבית המשפט, שם נקבע שופט לדיון בתיק מסוים על ידי מזכירות בית המשפט).

יתרון משמעותי נוסף של הבוררות, שהינה מהירה ויעילה לעומת ניהול היכים משפטיים בבתי המשפט השונים, הנערכים שנים רבות. מכאן, הבוררות אטרקטיבית במיוחד לניהול סכסוכים כספיים ומסחריים שבהם "זמן הוא כסף".

הבורר מחויב להיות אובייקטיבי, כאשר הדבר היחיד שעומד לנגד עיניו הוא טובת ההליך.

הבורר מחויב להכריע בסכסוך שלפניו. בניגוד לדעה הרווחת לפיה הבורר מפשר בין הצדדים, רשאי הבורר לקבל את עמדתו של צד אחד במלואה, לחייב במלוא סכום התביעה או לדחות את התביעה מכל וכל, ובמובן זה דומה הבורר לשופט.

כאשר באים לשקול את הבוררות אל מול התדיינות בבית המשפט יש לקחת בחשבון את השיקולים הבאים:

  • על פסק הבורר לא ניתן לערער לבית המשפט בזכות. גם אם הסכימו הצדדים על יכולת ערעור על הפסק, יהא זה ערעור ברשות בלבד ובתנאים מוגבלים. זאת, לעומת פסק דין של בית משפט הניתן, בדרך כלל, לערעור ראשון בזכות.
  • הבוררות נעשית בדרך כלל בזמן קצר. התדיינות בפני שופט עלולה לקחת שנים ארוכות.
  • יש לשלם את שכרו של הבורר בנוסף, לשכר עורכי הדין המייצגים, אך מאידך, בבוררות אין צורך לשלם אגרה גבוהה כמו בבתי משפט.
  • דיון בבית המשפט הוא גלוי ופסק הדין מתפרסם בציבור, בעוד שבוררות יכולה להישאר חשאית.
  • סכסוכים משפטיים עשויים לכלול הכרעות הדורשות ידע מקצועי או טכני, והצדדים יכולים לבחור לעצמם בורר שהוא בעל מקצוע שאינו שופט – מהנדס, רואה חשבון, אדריכל וכדומה.
  • כללי הראיות והדיון בבית המשפט הם קבועים וידועים מראש, ובבוררות הצדדים רשאים לקבוע לעצמם את הכללים.

 

בעלי המשרד, עו"ד מיכאל כהן, חבר במאגר הבוררים היוקרתי של לשכת עורכי הדין ושל מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין ובוגר קורס הכשרת בוררים והפרקטיקום של לשכת עורכי הדין. לעו"ד כהן ניסיון של למעלה מ 15 שנה בתחומי בעיסוק של המשרד, כעו"ד וכבורר. עו"ד כהן מביא איכויות ויכולות אלה אל הבוררויות אותן הוא מנהל במשרדו.